top of page
  • SIMA brewing

Hibiszkusz fun facts, avagy 6+1 ok a Stay Hibrated! mellett

Legújabb sörünkkel nem titkolt szándékunk volt, hogy egy kis felüdülést csempésszünk a zord téli estéken előszeretettel fogyasztott Russian imperial stoutok, hordóérlelt tételek, black ipa-k és egyéb fekete sörök közé.

A tavaszi jóidő előfutáraként lefőztük nektek a Stay Hibrated!-et, egy könnyed, jó szárazra erjesztett saison-t, melyben a fűszeres észterek és a gyümölcsösség remekül összejátszanak egy frissítő összképhez. A duplán (meleg- és hidegoldalon) hozzáadott hibiszkusz édeskés-fűszeres fanyarságával pedig még egy kicsit csavar az ízeken.


A hibiszkusz virág (más néven mályvacserje) mára többnyire dísznövényként terjedt el, pedig sokan nem is tudják, hogy a belőle főzött teát karkád néven már az egyiptomi fáraók is előszeretettel fogyasztották.


A különleges, édeskés, de közben kellemesen savanykás, fanyar-gyümölcsös aromákkal rendelkező növény a sör fűszerezésére is kiválóan használható: előszeretettel teszik belga sörökbe, pl. Biére Blanche, Grand Cru, Tripple sörök kiváló fűszere, de karácsonyi sörökben is gyakorta alkalmazzák. Eredetileg – a komlóhoz hasonlóan – a sör ízesítése mellett a baktériumoktól való megóvásra és a tárolási idő meghosszabbítására is használták.



A hibiszkusz virág poliszacharidokat és flavonoidokat, szerves gyümölcssavakat (pl. alma-, aszkorbin-, citrom-, és borkősav), vitaminokat (C, B1, B2, B3, B6, D provitamin), sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, így magas vitamintartalmának és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően számos pozitív élettani hatása van.


Például:

1: Gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású
2: Segít a megfázás és influenza kialakulásának megelőzésében, a kialakult légúti megbetegedések gyógyulásában
3: Antidepresszáns hatású – Ásványi anyagokban, pl. flavonoidokban gazdag, így fogyasztása nyugtatja az idegrendszer
4: Segíti a fogyást – A hibiszkuszból készített tea gátolja az amiláz termelését, mely segíti a szénhidrátok és keményítők felszívódását.
5: Görcsoldó hatású
6: Klinikailag igazoltan csökkenti a vérnyomást

+1 fun fact: A vele készített sör kiválóan ízletes! 😊 Hogy mennyire? Győződj meg róla te magad és Stay Hibrated! 😉



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page