top of page
  • SIMA brewing

Mi a sulyom?

A sulyom (közismertebb-laikus nevén vízigesztenye, tudományos-szakbarbár nevén Trapa Natans) a mirtuszvirágúak rendjébe, azon belül a füzényfélék családjába tartozó vízi növény. A Tisza-tó jellegzetes növénye. Kezdetben az iszapban gyökerezik, majd levélrózsájának kifejlődése után úszó hínárrá válik. Rombusz alakú levelei a víz felszínén úsznak, fehér négytagú virágai a levelek tövénél találhatók.



A sulyom július-augusztusban virágzik. Termése 2-4 cm hosszú, 2-4 szarvú, csúcsán koronát visel. Bár belelépni igen fájdalmas, a termés gasztonómiai célokra feldolgozva viszont annál kellemesebb élményt nyújt. Érdekesség, hogy a termés régen a szegények táplálékának számított, ínséges időkben, pl. a török hódoltság alatt magas keményítőtartalma miatt gyűjtötték és nyersen, sütve, főzve, de lisztként őrölve lepényekbe, kásákba téve is fogyasztották. Mára igazi kuriózum, a gourmet-gasztronómiai egyik izgalmas alapanyaga. Védett növény, így gyűjtése és feldolgozása csak külön engedély birtokában lehetséges. Gesztenyés, diós, szegfűszeges, mandulás ízjegyei miatt kiválóan feldolgozható csokoládéval.



De hogyan jutott eszünkbe, hogy Magyarországon (de talán még a világon is) egyedülálló módon sulymot tegyünk a sörbe?

Tisza-tavi látogatásaink alkalmával éppen csokoládé formájában ismerkedtünk meg ezzel az izgalmas alapanyaggal, az Egy csepp Tisza-tó csokoládé manufaktúra jóvoltából. A manufaktúra prémium minőségű, ízletes csokoládéit kóstolva egyből tudtuk, hogy a sulyom fűszeres, de lágyan karakteres ízei egy sörben is kiválóan megállnák a helyüket. A manufaktúra tulajdonosának, Szabó Istvánnak felvázolva ötletünket kiderült, hogy ő maga is régóta szeretne sulyommal készített sört, így egyből kaptunk is egy kis sulymot, hogy lefőzhessük az első teszt-batchet. Ebből aztán megszületett a Fekete Kincs, melyből mindösszesen 210 díszüveg készült. A Fekete Kincs alapja egy csokoládémalátával jól megpakolt fekete sör, melyhez a sulyom diós, mandulás ízjegyei és a gyümölcsösebb komlózás kiválóan passzoló összhangot alkot.


A készlet erejéig beszerezhető az Egy csepp Tisza-tó-nál és a One Beer-nél.

Ha lemaradtatok, ne csüggedjetek, mert biztosan jövünk még újabb sulyomos sörkülönlegességekkel! 😉

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page