top of page
  • SIMA brewing

Miért lett a második sörünk a CHOXYMORON, és mi is az a Black IPA?

A Black IPA, másik nevén Cascadian Dark Ale, egy hazánkban már-már méltatlanul elfeledett sörtípus; csupán pár hazai főzde időszakos szortimentjében, vagy egy-egy batch erejéig találhatja meg a speciálisabb sörökre is nyitott közönség. Első hallásra azt gondolhatnánk, hogy maga a sör egy erősebben komlózott porter, azonban a dolog sokkal összetettebb.



Már maga a név is egy oximoron: Black (=fekete), de Pale (=világos) Ale?! Szerencsésebb megközelítés, ha egy feketére színezett amerikai IPA-ra asszociálunk: hozza ugyanis az amerikai IPA-kra jellemző szárazságot, komlóközpontúságot és ízbeli jellemzőket, de a sötét alapszín ellenére nem hordozza a porterekre vagy stoutokra jellemző erősen pörkölt vagy égett ízjegyeket. Ennek érdekében a sörhöz általában hántolt pörkölt malátát használnak, de szokás még a pörkölt festőmalátát a becefrézés helyett később, csak a cefreszűréskor, másláskor hozzáadni a cefréhez, hogy elérjük a kívánt színt, de a héjból ne oldódjanak ki a tanninok, ezen kívül a sörfőzői gyakorlatban van példa a pörkölt malátaszemek hideg áztatására is. Több megoldás létezik, de a lényeg, hogy a pörkölt vagy égett ízjegyek csupán visszafogottan jelenjenek meg a sörben, lehetővé téve a könnyű, jó ihatóságot.



Illatát és ízeit tekintve egy közepestől erős intenzitású komlósság dominál csonthéjas gyümölcs, trópusi gyümölcs, citrus, gyanta, fenyő, bogyós gyümölcs vagy sárgadinnyére emlékeztető íz- és aromajegyekkel, melyeket amerikai és újvilági komlófajták használatával érnek el. A sötét malátára jellemző illatok inkább visszafogottan jelennek meg, de hordozhatnak csokoládés, kávés jegyeket. Színe a sötétbarnától a feketéig terjed, habja általában krémszínű, sárgásbarnás.


A végeredmény egy közepesen testes, 5,5% - 9% közötti alkoholtartalmú, de simán, könnyen iható komlóhangsúlyos sör, kiegészítve egy visszafogott pörkölt ízvilággal.




És hogy miért CHOXYMORON? – A névadás részben a már említett black-pale „ellentétes” jelentésre reflektál, emellett a hozzáadott csokoládémaláta miatt a sör kellemesen hozza a háttérben megbúvó keserű csokis ízjegyeket, anélkül, hogy ténylegesen csokoládét adtunk volna hozzá. A jellegzetes gyümölcsös ízvilág eléréséhez az amerikai Amarillo és Citra komlókat használtuk, a komlóprofil gyakorlatilag megegyezik egy amerikai IPA komlózásával. Szerintünk nagyon finom, és különleges sör született, így szélesítve a tekintélyesnek a legjobb szándékkal sem mondható hazai Black IPA kínálatot. Reméljük megszeretitek, nekünk az első teszt-batch óta az egyik kedvencünk! 😉


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page