top of page
  • SIMA brewing

Licsit a sörbe? - Naná!

Hazánkban sokan nem is ismerik, és nehéz beszerezhetősége, magas ára miatt csak kevesen fogyasztják rendszeresen a licsit, pedig Dél-Kínában és Ázsia más szubtrópusi területein évszázados hagyománya van, igen népszerű gyümölcs. Licsiszilvának, kínai ikerszilvának is nevezik, és mára már világszerte termesztik az erre megfelelő területeken.

A licsi egy kb. 10-30 méter magas örökzöld fán terem, azonban a virágokból csak kevés termés fejlődik, legtöbbjük éretlenül lehull a földre, így nem hasznosítható. Az érett gyümölcs gömbölyű, elliptikus alakú, kb. 2,5 – 4 cm hosszú, héja vöröses-barnás, kemény, de vékony, érdes, és a betakarítást követően gyorsan bebarnul. A gyümölcs lédús, üvegesen fehér vagy vöröses-rózsaszínes ehető húsrésze egy feketés-sötétbarnás, fényes, kemény magot ölel.


Az érett termés húsát a héj eltávolítása után nyersen is fogyasztják. Kellemesen zamatos, rendkívül édes ízű gyümölcs, sokan édessége miatt ízben az ananászhoz hasonlítják. A termésben található szénhidrátok nagy része a cukorból származik, ezért is olyan édes a licsi íze, a gyümölcs rostokban viszont rendkívül szegény. A licsit főzött, konzervált formában világszerte exportálják. Levelét, gyökerét és kérgét is gyógyászati célokra hasznosítják. A gyümölcs C-vitaminban igen gazdag, egyetlen gyümölcs elfogyasztása képes fedezni a napi ajánlott C-vitamin mennyiség 9%-át. Emellett sok B-vitamint, vasat, foszfort és kalciumot, és számtalan antioxidánst is tartalmaz, melyek a daganatos megbetegedések és szívproblémák kialakulását is segíthetnek megelőzni.

A licsit elsősorban süteményekhez, édességekhez, fagylaltokhoz használják, de likőrként is és borrá erjesztve, licsiborként is találkozhatunk vele.


De hogyan passzol ez a gyümölcs egy sörhöz? – tettük fel a kérdést a fertőrákosi Krois Brewery-s srácokkal, mikor eldöntöttük, hogy csinálunk egy közös kollabsört. A tavaszi jó időre, napsütésre gondolva mindenképpen valami könnyen fogyasztható, frissítő, de mégsem egy megszokott gyümölcsökkel ízesített sört szerettünk volna készíteni, így jött a licsis sour ale ötlete. Adta magát, hogy valamilyen savanyított tételt készítsünk, és ehhez kiválóan passzol a licsi, ami a trópusi gyümölcsös, citrusos komlózás (Azacca, Citra, Simcoe) mellett kellemesen megtámogatja, édességével pedig finoman egyensúlyba rántja a dominánsan-savanykás ízeket. Szerintünk nagyon kellemes, üdítő sour készült. Siess beszerezni, mert mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az egyszeri, limitált licsis főzetet!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page