top of page
  • SIMA brewing

Egy király(i) házasság, azaz amit a White IPA-ról tudni érdemes

Frissítve: 2021. máj. 12.

Bár az IPA és a belga wit sörök igencsak hosszú múltra tekintenek vissza és külön-külön már jól ismert stílusok, a White IPA egy viszonylag új „hibrid” kategória, a két sörstílus keresztezése, házasítása. 2010-ben két kísérletező kedvű sörfőző, a komlósabb sörök mellett elkötelezett Larry Sidor (Deschutes Brewery Oregon) és a búzasör-kedvelő Steven Pauwels (Boulvard Brewing) gondolt egyet, és kipróbálta, milyen lehet kombinálni a két sörstílus jegyeit[1]. Az eredmény olyan meghatározó lett, hogy azóta számos főzde főz előszeretettel White IPA-t, de Magyarországon eddig még kevéssé elterjedt a stílus.


A White IPA egy gyümölcsös, frissítő változata egy (amerikai) IPA-nak némi fűszeres csípősséggel, azonban annál világosabb színű és vékonyabb testű sör, a belga búzasörökre jellemző élesztős ízjegyekkel. Gyakran fűszeradalékok felhasználásával készül. Aromájára jellemzők a közepes gyümölcsös észteresség (banán, citrus, esetleg sárgabarack). Enyhe csípős, például korianderes vagy borsos fűszeresség jellemzi, mely hozzáadott fűszerektől (pl. koriander, bors, keserűnarancs-héj) ill. a belga élesztőtől származhat.



A komlóaroma közepesen alacsonytól közepesig terjed, általában az amerikai vagy újvilágbeli, csonthéjas gyümölcsös, citrusos, trópusi gyümölcsös aromák uralkodnak. Megjelenésére jellemző a világostól mélyaranyig terjedő szín, a sör a felhasznált nagy arányú malátázatlan búza, vagy búzamaláta miatt általában áttetszőtlen, homályos. Könnyű malátás, esetleg kenyeres íz, grapefruithoz, narancshoz hasonló citrusos észteresség jellemzi. A banános íz megengedett. Viszonylag erősebb keserűsége közepesen száraz, frissítő lecsengést eredményez, ideális, ízgazdag frissítő tehát a koranyári, nyári melegben.



Izgalmas ízvilága igazi egyéniséggé varázsolja a White IPA-t. Ezt az izgalmasságot szeretnénk megmutatni Nektek új sörünkkel, a Royal Marriage névre keresztelt White IPA-nkkal. Az 50%-ban búza-, 50%-ban pilseni malátás alaphoz küldtünk egy kis zabpelyhet is, hogy még izgalmasabb, krémesebb íze és hazybb megjelenése legyen a sörnek. A Sorachi Ace, Cascade és Citra komlók, és egy visszafogott hidegkomlózás gondoskodnak a trópusi gyümölcsös, citrusos aromákról, melyet a forralásnál hozzáadott koriander és keserűnarancs-héj kellemesen, de nem túlzóan fűszeressé varázsol. Az eredmény egy igazán izgalmas ízkavalkád egy kerek, frissítő sör formájában.


Kóstoljátok meg a Royal Marriage-t; legyetek ti a násznép az ízletes IPA és fűszeres belga wit királyi házasságán!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page