top of page
  • SIMA brewing

A sör minőségét befolyásoló tényezők #1 – avagy miért (is) térünk át dobozolásra

A sör minőségére nagyon sok tényező kihat, közvetetten még a kiszerelés módja is. De mielőtt rátérnénk a dobozolás előnyeire, nézzük meg konkrétan a sör minőségére károsan ható legfontosabb tényezőket.


A sör minőségét nagyban befolyásolja az oldottoxigén-tartalom. A kész sörbe bejutó oxigén oxidációhoz vezet, és minél nagyobb az oxigénnek kitettség, annál jelentősebb a minőségi romlás: A sör veszít frissességéből, „állott” lesz, extrém esetben dohos, ázott kartonpapír-szerű íze és illata lesz, színe sötétedik, idővel egészen bebarnulhat.


Az oxidálódás szempontjából az egyik legkritikusabb pont a kiszerelés. Legideálisabb ebből a szempontból a hordóbafejtés, hiszen itt a hordót CO2-vel előfeszítjük, majd zárt rendszeren keresztül töltjük a sört a hordóba, így nem marad oxigén benne, és mivel zárt a rendszer, később sem érintkezik oxigénnel a sörünk egészen a kicsapolásig.



A palackozás során is előfeszítjük a palackot CO2-vel, azonban a palackbatöltés végén mindig marad valamennyi oxigén a folyadék és a kupak között, valamint a kupak zárása sem 100%-os.


A dobozos kiszereléssel viszont sokkal kevesebb oxigén juthat a sörünkbe; a megfelelően kiszerelt dobozos sör oldottoxigén-tartalma akár a tizede is lehet egy palackozott kiszerelésűnek, ami jelentős minőségbeli előrelépés, hiszen a sör hosszabb ideig őrizheti meg frissességét, ízkarakterét, színét és illatát.



A sör minőségének megtartása szempontjából szintén fontos a fénytől való védelem. A sörben lévő, komlóból származó izo-alfasavak fény hatására reakcióba lépnek a malátázott gabonákból származó riboflavinnal, ami egy sajátos, áporodott mellékíz, az úgynevezett „fényíz” kialakulásához vezet, amit gyakran „görény-íz”-ként vagy „borz-íz”-ként szokás emlegetni.


Bár a sör kiszerelésére használt üvegek zöldek vagy barnák, nem nyújtanak 100%-os védelmet a fény ellen. A dobozos kiszerelés ebből a szempontból is tökéletes megoldást jelent.



A fenti két fontos tényezőn kívül a praktikusság is fontos szerepet játszik abban, hogy minél több kisüzemi sörfőzde a dobozolás mellett teszi le a voksot. A dobozolt sör súlya és mérete is kedvezőbb az üveges kiszerelésűnél. Egy 0,33-as üvegpalack súlya kb. 20 darab azonos térfogatú doboz súlyával egyezik meg. Emellett a dobozos kiszerelés helytakarékosabb is: a doboz kisebb helyen is elfér, így több fér be belőle a hűtőbe, valamint a szállítmányozáskor is, ami környezet-kímélés szempontjából nem elhanyagolható tényező. Szállítás során pedig nem kell azon aggódnunk, hogy a palack eltörik és sörünk kárba vész, hiszen a doboz sokkal ellenállóbb a külső behatásokkal szemben.


A környezettudatosság szempontjából is számos előnyt tudhat magáénak a dobozos kiszerelés. Nem csak a szállítás során kisebb az ökológiai lábnyom az alacsonyabb súlyból és a csomagolás méretéből fakadóan. A jelenleg kapható kraftsörök úgynevezett egyutas palackokban kerülnek kiszerelésre. A kisüzemi sörfőzdék kapacitásukból és anyagi tényezők miatt nem tudják megoldani a palackok „többutas” újrafelhasználását, és az egyutas palackok kialakításukból, anyagminőségükből adódóan sem alkalmasak egyébként a többszöri felhasználásra, rendszeres mosásra, tisztításra, hőkezelésre stb. Ezzel szemben az aludobozok szelektíven könnyedén gyűjthetők és újrahasznosíthatók.




Dobozolás? - SIMA!

A fenti minőségi, praktikussági és környezettudatossági szempontok miatt úgy döntöttünk, hogy mi is áttérünk a dobozos kiszerelésre, így a további söreinkkel már dobozolt formában találkozhattok majd. Legelsőként az első sörünket, a Tropical Juice-t főztük újra és tesszük nektek dobozba, így hamarosan személyesen is megbizonyosodhattok majd a dobozolás előnyeiről, ami a minőséget és praktikusságot illeti. 😊

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page